
IN THE HIGH COURT OF SINDH, AT KARACHI 
 

                             Present:  

                         Mr. Justice Muhammad Shafi Siddiqui 

                         Mr. Justice Adnan-ul-Karim Memon 
                                 

          C.P. No. D- 5514 of 2019 
 

Saif Shujaat, Musheer Ahmed 

& Muhammad Ashraf Khatti 
Petitioners through:     Petitioners present in person 

 
Date of hearing:           30.08.2019 

Date of order:     30.08.2019 
 
 

                                                     O R D E R  
 
 Petitioners seek direction to the respondents’ department to count their 

seniority with effect from their initial appointments till the regularization of their 

services in pursuance of Section 3 of the Sindh (Regularization of Adhoc and 

Contract Employees) Act, 2013. 

 
2. Petitioners, who are present in person were asked to satisfy this Court as to 

how their contractual period with effect from their contractual appointments can be 

counted from service when they have been regularized in services in the year 2018 

with effect from 25th March 2013 under Sindh (Regularization of Adhoc and 

Contract Employees) Act, 2013. Petitioners have placed reliance upon the various 

documents annexed with the memo of petition and submitted that their previous 

contractual services can be counted and seniority is to be assigned to them with 

effect from their initial appointments.  

 

3. We are not satisfied with the aforesaid analogy of the petitioners for the 

simple reason that seniority can be reckoned from the date of regular appointment 

when their services were regularized in pursuance of Act 2013. 

 

4. At this stage, the Petitioners has drawn our attention to Section 3 of the 

Sindh (Regularization of Ad-hoc and Contract Employees) Act, 2013 which 

provides that employee appointed on ad-hoc and contract basis shall be deemed to 

have been validly appointed on regular basis immediately before the 

commencement of the Act, therefore the seniority of the Petitioners can be 

reckoned from the date of regularization i.e. 25.3.2013. The assertion of the 

Petitioners is wholly misconceived, in our view, no ambiguity is left that the 

services of the Petitioners have been regularized with effect from the promulgation 

of the Act, 2013, for the simple reason that regularization of the Petitioners has 

taken place on the orders of this court and the Respondent-Department issued the 

notification of regular appointment of the Petitioners by creating the posts as before 

that the Petitioners were not working against the sanctioned budgetary posts but on 
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a fixed period project posts on contract basis. In our view no seniority can be 

awarded retrospectively. 

 

 5. Looking through the above perspective and keeping in view the position of 

the case, we refer to Section 2(b) (ii) of Sindh Civil Servants Act, 1973 which 

provides as under: -  

 2.(b) “civil servant’ means a person who is a member of an All-Pakistan 

 Service or of a civil service of the Federation, or who holds a civil post in 

 connection with the affairs of the Federation, including any such post 

 connect with defence, but does not include –  

 (ii) A person who is employed on contract, or on work-charged basis or 

 who is paid from contingencies; 

 

 
 6. In view of the above provision of law contract employees cannot be termed 

as civil servants. It is an admitted fact that the Petitioners before regularization of 

their services were not Civil Servants, as they were working on particular project on 

contract basis. We are further fortified by Rule 10(1) and (2) of the Sindh Civil 

Servants (Probation, Confirmation & Seniority) Rules, 1975, which provides as 

under: -  

 “10 (1) subject to the provision of rule 11, the seniority of a civil servant 

 shall be reckoned from the date of his regular appointment.  

 (2) No appointment made on adhoc basis shall be regularized 

 retrospectively.” 

 
 7. The above provision of law clarifies the legal proposition that the seniority 

of the civil servant shall be reckoned from the date of his regular appointment. 

       In the light of above provisions of law, we are of the considered view that no 

appointment made on contract/ad-hoc basis shall be regularized retrospectively and 

the contract/ad-hoc period of service cannot be counted as seniority of a Civil 

Servant since seniority can be reckoned only from the date of regular appointment. 

Thus, the question of counting seniority retrospectively is misconceived and not 

maintainable.  

 
8.  In the light of the above facts and circumstances of the case, we do not find 

any merit in the captioned Petition, which is dismissed along with all the pending 

application(s). 

 
9. These are the reasons of our short order dated 30.8.2019, whereby we have 

dismissed the captioned petition in limine.  

 

JUDGE  

 

JUDGE 
S.Soomro/PA 

 
 

 


